luni, 13 octombrie 2008

Criza financiara globala

Ce se intampla? Asta se intreaba toata lumea in timp ce piata bursiera mondiala inregistreaza pe zi ce trece pierderi irecuperabile, atingand uluitoarea suma de aproape 7.746 miliarde de $. Criza financiara ce s-a creeat in America va continua sa persiste si in urmatoarele 6 luni. De ce a inceput? Datorita stilului de viata al americanilor, adica credite multe si fara acoperire. Motivul nu poate fi unul mai simplu decat cresterea rapida a creditelor ipotecare neperformante, proces inceput pe piata imobiliara americana inca din trimestrul patru din 2006, s-a accentuat pe parcursul primelor doua trimestre din 2007, iar acum este puternic resimtit inca din ianuarie 2008.

In sistemul bancar statele Uniunii Europene aproba pe banda rulanta pachete in valoare 950 miliarde de euro sub forma de scheme de salvare. Mare parte din acesti bani se vor folosi pentru a garanta imprumuturile intre banci, plan care a fost aprobat in acest week-end de 15 state ce folosesc moneda euro.

Pe plan mondial, bancile centrale au spus ca vor sprijini institutiile financiare prin imprumuturi in dolari pe perioade reduse pentru a ajuta la iesirea din criza financiara. Aceasta mutare ar putea ajuta stabilizarea sistemului de credite. Insa in acest moment bancile sunt rezervate in a imprumuta institutiile financiare din cauza scepticismului privind returnarea banilor.
Imprumuturile intre banci in mod traditional ajuta la echilibrarea sistemului bancar, eliberand lichiditati pentru imprumutarea domeniului privat ceea ce ar putea sa fie solutia la problema de fata, insa fara lichiditati bancile bat pasul pe loc.
Nu este permis colapsul institutiilor financiare si nici nu as vrea sa ma gandesc la consecintele acestui aspect pe plan mondial cat si in tara.
Salvarea financiara conceputa de statele europene ar trebuie sa ajute atat sistemul financiar cat si cetatenii acestora.

O alta salvare ar fi daca pestii mari, adica cei 10% care detin 90% din capitalul tarii si-ar pune la bataie lichiditatiile, insa acest lucru nu se va intampla prea curand intru-cat acesta este momentul pe care orice investitor inteligent si-l doreste. Acesta este valul pe care trebuie sa-l prinda, iar acestia vor face tot posibilul sa-l prinda. Acestia sunt genul de oameni care castiga in timp ce restul lumii pierde. Pana la urma nu esti o economie perfecta si prin urmare nu are nimeni de castigat daca nu exista urcusuri si coborasuri.

Newsletter

ACUM GRATUIT!

Aboneaza-te la newsletterul fevertalk:

Vei primi prin email ultimele postari!

Delivered by FeedBurner