marți, 2 decembrie 2008

Alegerile 2008 o gogoasa uninominala




Rezultate alegeri parlamentare 2008 (comunicat BEC prezenta la vot)


Daca imi cereti parerea despre aceste alegeri uninominale as spune ca a fost o varza totala. Desi a fost victorie pentru unii, in acelasi timp a fost o pierdere. Daca nu intelegi nimic din aceaste alegeri, am sa incerc sa-ti explic.

Concluzia e certa! Inca o data romanii au demonstrat ca n-au habar de ce inseamna votul si cum se exercita. Daca privesti rezultatele iti vei da seama ca, desi PSD+PC au castigat la exit poll-uri, adevaratii invingatori au fost cei de la PNL. Nu iti vine sa crezi? DA! Asa este, au castigat din mai multe motive.

Hai sa ne uitam putin la graficul acesta:

PSD+PC: castigatori la exit poll-uri
PD-L: castigatori la numarul de mandate
PNL: adevaratii castigatorii deoarce au obtinut aproape 20% din voturi, adica cel mai mare scor electoral al PNL-ului de dupa 1989
UDMR: perdanta
PRM: perdanta
PNG-CD: perdanta

Nu ne ramane acum decat sa urmarim ce aliante se vor face in urmatoarele zile, se tot vehiculeaza fel si fel de varianta insa ceea mai pertinenta mi se pare aceasta:
...in conditiile in care o coalitie guvernamentala intre PDL si PSD este foarte putin probabila, liberalii au izbutit sa se transforme in cei mai importanti jucatori de pe piata negocierilor.

PNL poate deschide discutiile cu social-democratii lui Mircea Geoana, castigatori ca si procentaj (aproximativ 36% din optiunile de vot), insa perdanti prin neputinta atingerii pragului de 50%, care le-ar fi asigurat o guvernare unilaterala. De remarcat ca formatiunea fostului sef al Statului Ion Iliescu a ramas, ca si scor electoral, la nivelul scrutinului din 2004, cand Uniunea PSD+PUR a obtinut 36,61% din voturi.

O surpriza electorala pe care ne-ar putea-o pregati presedintele Traian Basescu si dreapta politica ar fi, insa, refacerea Aliantei D.A.
PDL a obtinut aproximativ 31% din voturile romanilor, un procent sub cel cu care era creditata formatiunea lui Emil Boc in sondajele premergatoare alegerilor. Per total, insa, liberalii si fostii lor colegi de coalitie au crescut cu aproape zece procente fata de anul 2004, cand Alianta D.A. a obtinut 31,33%. Acesta ar putea fi un element esential in luarea unei decizii, de catre PDL si PNL, prin care Mircea Geoana si ai sai social-democrati sa ramana castigatori ai scrutinului parlamentar doar pe hartie.


Singura varianta posibila, va fi aceasta: PSD+PC in alianta cu PNL, iar PD-L si UDMR in opozitie.

Newsletter

ACUM GRATUIT!

Aboneaza-te la newsletterul fevertalk:

Vei primi prin email ultimele postari!

Delivered by FeedBurner