miercuri, 15 octombrie 2008

Criza Financiara: Scad preturile la apartamente

O veste minunata pentru cumparatori, un dezastru pentru agentii imobiliari. Datorita crizei financiare, in principal si scaderii cererii pe piata imobiliara apartamentele incep sa coboare pretul.
Preturile apartamentelor din Capitala au scazut cu circa 12% fata de inceputul anului, in anumite zone precum Iancului, Mihai Bravu sau Oltenitei scaderile ajungand si la 20%. Astfel, pretul mediu pe metru patrat la apartamentele de trei camere construite intre 1980 si 1990 a ajuns in luna octombrie la 1.780 de euro, cu 5% mai putin fata de luna august si cu 12% mai mic fata de inceputul anului. Preturile cerute de vanzatori pot fi si cu circa 20% mai mari decat nivelul la care se incheie tranzactiile, dar tendinta este cea relevanta. In ultima jumatate de an preturile au scazut in medie cu 2-3% pe luna, dupa ce in lunile de la inceputul anului au fost inregistrate stagnari sau cresteri usoare. Astfel, daca la inceputul anului pretul cerut de vanzator pentru un apartament de trei camere de 70 de metri patrati era in medie 145.000 de euro, in luna octombrie a acestui an a ajuns la 125.000 de euro.
Preturile apartamentelor noi au inregistrat in luna septembrie o scadere usoara de 1%, conform ultimei analize a companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Indicele BREI-Nou, care arata evolutia preturilor la apartamentele noi din Bucuresti, a inregistrat o scadere insesizabila de 1%, coborand pana la 1.900/mp.
Spre deosebire de BREI-N, indicele BREI-Vechi, care arata evolutia preturilor la apartementele vechi din Bucuresti a scazut in luna septembrie cu 5% fata de luna anterioara, la 1.665 euro/luna, existand si zone unde scaderea s-a situat la 13% (sectorul 1).
Prin urmare ramane sa asteptam reducerea preturilor la imobiliare, tendinta care va mai continua 1-2 ani de acum incolo pana cand se va stabiliza piata. Preconizez ca preturilor vor scadea cu adevarat abia la sfarsitul anului acesta. Asa ca va recomand tuturor care vreti un apartament sa mai asteptati scaderea preturilor, iar cei ce vreti sa vindeti un imobil este perioada ideala intru-cat preturile vor scadea cu siguranta de acum incolo. Imobiliarele s-au dovedit a fi o buna investitie in Romania, insa treptat vor pica de pe primul loc la categoria active.

Niciun comentariu:

Newsletter

ACUM GRATUIT!

Aboneaza-te la newsletterul fevertalk:

Vei primi prin email ultimele postari!

Delivered by FeedBurner