joi, 30 octombrie 2008
Blog-uri: FeverMovies
Diverse: Cauta-tzi-ash gugla
luni, 27 octombrie 2008
Criza financiara: Au crescut vanzarile de case in SUA
Cresterea numarului de falimente din sectorul constructorilor, inceputa in vara anului trecut si inghetarea creditarii semnalizeaza un colaps in creditarea ipotecara care ar putea duce recesiunea de pe piata rezidentiala in cel de-al patrulea an.
Nu inteleg de ce acesta miscare pare surprinzatoare pentru toti analasitii, cand era de anticipat faptul ca odata cu ieftinirea caselor va creste si cererea. Este clara situatia, ca pretul mediu de vanzare a unei case se va mentine la acest nivel in urmatoare saptamanii ca apoi sa isi continue decadenta. Acelasi fenomen va fi prezent si la noi in tara, cu o intaziere de o luna, aproape de doua in care ne vom confrunta cu un val de ieftiniri in domeniul imobiliar.
miercuri, 22 octombrie 2008
Sport: Steaua stie sa incaseze goluri
Steaua a demonstrat in aceasta etapa ca:
-nu are o aparare puternica
-nu acopera tot terenul
-neintelegeri la pase
-constructia fazelor este slaba
-cornere bune
-reactiile portarului Zapata sunt acceptabile spre bune
-nu reuseste sa mentina un pressing
-poate inscrie din primele minute
-nu poate mentine un scor pana la finalul meciului
Pe de alta parte Lyon-ul a demonstrat ca:
- are jucatori de valoare
-poate castiga si in deplasare
-constructia fazelor este inteligenta si isi atinge tinta
-goluri succesive
-concentrare exceptionala
-pase modeste
-viteza de joc rapida
-poate metine pressing
Nimeni nu zice ca acest meci nu a fost unul greu, insa Steaua s-a grabit cu primele goluri si nu a fost in stare sa mentina scorul. Lyon-ul odata pornit pe atac este de neoprit. Steaua nu trebuia sa metina pressing ceea ce i-ar fi garantat successul, insa s-au bazat pe ideea ca au avans doua goluri si le sunt de-ajuns. Per total meciul a fost frumos, insa aveam sansa sa castigam daca ne-am fi concentrat pana la capat si ne-am fi pastrat energia pana la finalul meciului.
Scorul este unul trist, insa nu e un capat de tara. Urmeaza sa vedem ce vor face cei de la CFR. Sa speram ca macar ei vor avea victoria, intru-cat celor de la Steaua le-a scapat printre degete.
Iata cateva informatii despre meciul Steaua-Lyon:
STEAUA - OLYMPIQUE LYON 3-5 (Arthuro 8, Goian 11, Ov. Petre 45 / Keita 23, Benzema 33, 71, Fred 69, 90+2)
Steaua: Zapata - Ogăraru, Goian, Rădoi, P. Marin - Ov. Petre (Ghionea 57), Lovin (Kapetanos 81) - Nicoliţă, D. Moreno, Semedo (Toja 65) - Arthuro. Antrenor: Marius Lăcătuş.
Olympique Lyon: Lloris - Reveillere, Cris, Boumsong, Grosso - Makoun, Toulalan, Juninho (Kallstrom 86) - Keita (Fred 67), Benzema (Mounier 81), Ederson. Antrenor: Claude Puel.
Cartonaşe galbene: Nicoliţă 19 / Toulalan 28
Arbitri: Grzegorz Gilewski - Maciej Wierzbowski, Rafal Rostkowski (toţi din Polonia)
Stadion: Steaua; Spectatori: 20.000
Cum s-au marcat golurile
1-0, min. 8: Dayro Moreno i-a pasat în partea dreaptă lui Ogăraru, iar fundaşul stelist a centrat pentru Arthuro, care a reluat cu capul în poarta lui Lloris, de la circa 6 metri.
2-0, min. 11: Bănel Nicoliţă a executat o lovitură de colţ, iar Goian a reluat spre poarta lui Lloris cu umărul, portarul francezilor nereuşind să reţină mingea.
2-1, min. 23: Makoun i-a pasat lui Keita în careul Stelei, iar jucătorul francezilor a reuşit să marcheze cu un şut din voleu, la care Zapata nu a putut interveni.
2-2, min. 33: Fabio Grosso a centrat de pe partea stângă, iar Benzema, care a fost scăpat din marcaj de Mirel Rădoi, a reluat în poarta roş-albaştrilor.
3-2, min. 45: Ovidiu Petre a reuşit să marcheze cu o lovitură de cap de lângă un adversar, după o lovitură de colţ executată de Bănel Nicoliţă de pe partea dreaptă.
3-3, min. 69: Toulalan a pătruns în careul stelist pe partea dreaptă, şi după ce a trecut de un jucător stelist i-a pasat lui Fred, care a înscris de la 14 metri cu un şut plasat.
3-4, min. 71: Juninho a executat o lovitură liberă în careul roş-albaştrilor, iar Benzema, nemarcat, a reluat la colţul lung şi l-a învins pe columbianul Robinson Zapata.
3-5, min. 90+2: Mounier a centrat de pe partea stângă, Fred a reluat spre poarta steliştilor, iar Zapata a reuşit să respingă în primă fază, dar mingea a revenit la jucătorul francezilor, care a introdus mingea în poartă.
Steaua a început foarte bine partida şi după o acţiune a lui Antonio Semedo pe partea stângă rămasă fără rezultat, românii au reuşit să puncteze de două ori prin Arthuro şi Dorin Goian, în decurs de doar două minute. Francezii au echilibrat situaţia şi au devenit periculoşi, Benzema ratând o ocazie foarte mare, şutul său de la 16 metri fiind respins cu greu de Robinson Zapata.
Francezii au cerut o lovitură de la 11 metri în minutul 28 al partidei, după un duel în careul Stelei între Dorin Goian şi Karim Benzema, dar arbitrul polonez Grzegorz Gilewski a lăsat jocul să continue, stârnind iritarea pe banca tehnică a oaspeţilor.
În minutul 30 al partidei, francezii au avut ocazia să egaleze scorul la doi, după o fază creată de Ederson pe partea stângă. Jucătorul a centrat în careul Stelei, Juninho a trecut pe lângă minge, iar aceasta a ajuns la Keita, care de la 8 metri lateral-dreapta a reluat pe lângă poartă.
Ovidiu Petre a acuzat probleme la genunchi din cauza unei accidentări mai vechi care l-a ţinut mai mult timp în afara gazonului. În minutul 57, mijlocaşul defensiv nu a mai putut continua, iar Marius Lăcătuş l-a înlocuit cu Sorin Ghionea. În urma acestei mutări, Mirel Rădoi a urcat la mijlocul terenului alături de Florin Lovin, în timp ce cuplul de fundaşi centrali a fost format din Dorin Goian şi noul intrat Sorin Ghionea.
După marcarea golului patru al francezilor, reuşit de Karim Benzema în minutul 71 al partidei, finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a părăsit stadionul, vizibil nemulţumit de evoluţia scorului.
În minutul 83 al partidei, după o lovitură liberă executată de Bănel Nicoliţă, mingea s-a lovit de columbianul Dayro Moreno şi s-a dus periculos spre poarta lui Lloris, dar portarul francezilor a reuşit să reţină, deşi era presat de Arthuro.
Antrenorul Claude Puel nu a putut conta în acest meci pe Mathieu Bodmer, John Mensah, Fabio Santos, Sidney Govou şi Francois Clerc, toţi accidentaţi. De partea cealaltă, Marius Lăcătuş nu a contat pe Bogdan Stancu, care s-a accidentat la antrenamentul oficial dinaintea partidei.
Steaua a reuşit să marcheze în această partidă primele sale goluri în actuala ediţie a Ligii Campionilor. În primele două partide, steliştii au fost învinşi de Bayern Munchen, scor 1-0, şi au terminat la egalitate cu italienii de la Fiorentina, scor 0-0.
Steaua nu a mai câştigat un meci disputat pe teren propriu, în faza grupelor Ligii Campionilor, din 1996, când se impunea cu scorul de 1-0 în faţa formaţiei poloneze Widzew Lodz.
În celălalt meci al grupei, Bayern Munchen s-a impus în faţa Fiorentinei, cu scorul de 3-0, prin golurile marcate de Klose, Schweinsteiger şi Ze Roberto.
Clasamentul Grupei F: 1. Bayern Munchen 7p, 2. Olympique Lyon 5p, 3. Fiorentina 2p, 4. Steaua 1p.
Etapa următoare din faza Grupei F se va disputa pe 5 noiembrie, când vor avea loc meciurile Olympique Lyon-Steaua şi Fiorentina-Bayern Munchen.
Comentarii dupa meci:
"E greu de explicat ce s-a întâmplat. Din păcate, am mai fost în această situaţie, când am condus înainte de pauză şi apoi am pierdut. Se pare că nu avem forţa necesară de a câştiga astfel de partide", a spus Ogăraru, care a fost prezent pe teren şi la meciul România- Franţa, derulat după un scenariu asemănător.
"Totuşi, cred că nu am făcut România de ruşine, am condus, am avut o prestaţie bună, dar poate că acesta e nivelul nostru. Cei de la Lyon sunt jucători valoroşi, nu numai Benzema, care-şi arată clasa de fiecare dată", a mai spus Ogăraru.
"După ce am egalat, am reuşit să punem presiune pe ei şi nu au mai reuşit să mai facă faţă. A fost magnific pentru că am reuşit să revenim de la 0-2. Echipa noastra este capabilă să revină de la orice rezultat şi am demonstrat asta în ultimele meciuri. A fost ceva incredibil, iar jucătorii mei au dat dovadă de o concentrate teribilă. Sunt mulţumit de joc, de scor şi de scenariu", a spus Puel.
Antrenorul campioanei Franţei spune că a crezut tot timpul în victorie, chiar şi atunci când formaţia sa a fost condusă cu 2-0: "Am crezut tot timpul că ne vom reveni în meci. Am fost multe ocazii şi credeam că vom câştiga acest meci, ceea ce s-a şi întâmplat. Dorinţa mea de a fi alături de jucători şi de a-i încuraja a fost foarte importantă în acest meci. Băieţii au reuşit să scape de presiunea echipei gazdă şi să depună multă muncă după ce s-au văzut conduşi cu 2-0. Ne-am reorganizat foarte bine".
Finanţatorul din Ghencea i-a pus la zid pe Arthuro şi Semedo, după prestaţia celor doi din partida cu Lyon: "Arthuro nu ştia pe ce lume se află, trebuia să vină şi în apărare la fazele fixe. El a pierdut meciul. El ştie să dea numai pase în spate. La fel şi Semedo, era vai de capul lui. Nu ştiu ce a văzut Lăcătuş la Semedo? Era ca un titirez pe acolo, trebuia înlocuit la pauză cu Toja sau Szekely".
"Am început jocul foarte bine, am reuşit să înscriem de două ori, din păcate nu am continuat la fel. La acest nivel, când faci anumite greşeli, de poziţionare, de lipsă de marcaj, faci cadouri, le dai adversarilor posibilitatea de a-şi etala valoarea. E păcat, pentru că azi puteam obţine un rezultat foarte bun, o victorie, dacă nu făceam aceste greşeli de poziţonare, sau chiar mingile pierdute în faţa careului. În fotbal se pot întâmpla multe, dacă obţineam o victorie, ne puteam gândi şi la primăvara Ligii. Acum şansele au scăzut enorm, dar vom încerca acum să scoatem maxim din meciurile ce au mai rămas. Sunt mâhnit pentru că sunt sigur că fără aceste greşeli, cu un joc mai simplu, puteam obţine un rezultat mai bun", a declarat Marius Lăcătuş, la finalul partidei cu O. Lyon.
marți, 21 octombrie 2008
Lectii Financiare: Criza financiara globala Part II
Oare unde este acea, asa-zisa "mana invizibia" care regla tot, oare si-a luat o vacanta?
Totul a inceput in America si cum toti suntem dependeti de ea o sa ne ducem cu totii intr-o gaura neagra financiara.
Daca ar fi aici si in momentul asta de criza, Washington si-ar pune mainile in cap!
Si de parca nu toate merg prost deja, mai trebuia sa pice si bursele rand pe rand...
Si iata unde vom ajunge daca nu se va reactiona rapid la solutionarea problemei
Lectii Financiare: Adio imprumuturi ipotecare
Criza de lichiditati inregistrata in aceasta luna in regiune ar putea conduce la o scadere drastica a imprumuturilor bancare.
Se pare ca ceea ce se intampla in America cu imprumuturile bancare se va intampla si la noi in tara. Ne putem astepta, de acum incolo, la o reactie la indigo cu ceea ce se petrece in America. Adio imprumuturi doar cu buletinul. Adio credite mari si fara acoperie. Practic vom intra intr-un iad al creditelor si al ipotecarilor. Vom ajunge sa dam documente peste documente pentru a primi un imprumut de 1000 RON. Este trista aceasta masura pe care bacile din intreaga lume o vor lua-o, dar este singura metoda prin care se vor proteja de faliment. Lumea pe care o stim, din punct de vedere financiar, va intoarce ceasul cu 50 de ani in urma.
Iata ce zic si alti analisti:
"Vom vedea o scadere importanta pe partea de creditare in urmatoarele trei luni, urmata de o perioada de ajustare, insa cu un nivel de crestere (...) sub cel de 20-30% cu care eram obisnuiti. Cred ca avansul se va situa la 10-20%. (...) Sincer nu vad lichiditatea ca principala problema in 2009. Sunt mai ingrijorat privind administrarea potrivita a posibilei cresteri a riscului de credit".
"Ma tem ca activitatea de creditare va inceta pentru moment", a declarat Federico Ghizzoni, seful UniCredit Italia, in cadrul summitului Central European Investment, din Viena."Am observat ca in unele tari nu exista nici o alternativa, spre exemplu Romania... Si prin urmare am putea asista la o oprire a imprumuturilor ipotecare pentru ceva timp", a mai spus acesta.
luni, 20 octombrie 2008
Steaua vs. Lyon
Urmeaza o dubla de foc pentru echipa din Ghencea, 2 meciuri care vor hotara calificarea in primavara europeana.Stelistii sunt plini de optimism inaintea meciului, desi in ultima etapa de campionat au suferit o infrangere usturatoare, un 0-2 cu Otelul Galati."Dupa cele doua batalii cu francezii vom sti ce sanse avem la locul 3 sau la primavara Champions League" declara elevii lui Marius Lacatus. "Steaua bate Lyon 3-0" declara, plin de optimism, mijlocasul Stelei, Janos Szekely.Nici Robinson Zapata, portarul echipei Steaua nu se teme de francezi: "Si noi vrem...in primul rand sa castigam cu Lyon..si dupa aia mergem acolo in Lyon sa facem un egal sau 3 puncte. Noi daca reusim sa castigam acest meci , mergem mai departe!".Avand in vedere situatia din clasament, pentru ambele formatii este un meci extrem de important, cele 3 puncte putand urca oricare din cele 2 echipe pe un loc calificant in primavara Champions League. Se asteapta un meci echilibrat, atat francezii cat si stelistii nefiind dispusi sa riste prea mult pe cartea atacului. "Nu ne vom arunca nebuneste in meci, cu capul inainte. Va fi un meci extrem de greu, trebuie sa-l tratam foarte serios. Chiar si un punct ar fi foarte bun, avand in vedere ca-i vom intalni apoi pe romani acasa." declara mijlocasul suedez al lui Olimpic Lyon, Kim Kallstrom. Presedintele echipei franceze, Michael Aulas, a declarat la randul sau ca se asteapta la un meci greu si ca, pana si un punct ar fi bun in confruntarea de pe Ghencea. Desi joaca acasa, Steaua nu este favorita la casele de pariuri, care dau insa o cota destul de mare pentru un eventual succes al gazdelor: 3.40. O victorie a celor de la Lyon este cotata cu 2.00, in vreme ce un egal are cota 3.25, conform bwin.com.
Lectii financiare: Pierderi de zeci de milioane pentru speculantii in valuta
Sperand sa optina castig, speculatorii straini care au pariat in ultimele trei saptamani pe cresterea cursului euro fata de leu se vad nevoiti sa contabilizeze pierderi de zeci de milioane de euro, dupa ce BNR a lasat piata fara lichiditati, fortandu-i astfel sa isi inchida pozitiile pe minus.
Isarescu a avertizat miercuri, intr-o conferinta de presa extraordinara ca cine vrea sa speculeze pe leu trebuie sa aiba lei. El a aratat ca banca centrala a intervenit direct pe piata valutara deoarece constatase "anomalii" si avea indoieli privind realitatea cotatiilor afisate de banci. Toate numele grele din lumea financiara, de la Morgan Stanley la Goldman Sachs, Barclays sau Calyon (banci care de fapt au probleme pe pietele locale, apeland la banii statului) au jucat contra leului cumparand valuta in masa, fara sa aibe lei, pe care urmau sa o imprumute la decontarea tranzactiilor, la doua zile dupa.
BNR a vandut miercuri prin intermediul a doua banci locale - BCR si Raiffeisen- mai multe sute de milioane de euro, potrivit estimarilor dealerilor.
Vineri, cand aceste cumparari ar fi trebuit decontate, strainii au incercat sa imprumute lei de pe piata monetara, insa cum oferta era limitata, dobanzile au urcat spectaculos. Vineri speculatorii au platit chiar si 80% pe an pentru a atrage lei pentru o zi, insa chiar si la aceste niveluri nicio banca locala nu mai era dispusa sa ofere imprumuturi.
Unele tranzactii nu au fost decontate vineri pentru ca strainii nu au avut de unde sa ia lei, situatie care nu s-a mai intalnit niciodata pe piata. Nimeni nu stie cum se vor regla tranzactiile si cum vor fi platite penalizarile.
Practic, BNR a creat in ultimele saptamani o seceta de lichiditati pe piata. Dealerii estimeaza ca, prin interventiile derulate, banca centrala a scos definitiv de pe piata 3-4 miliarde de lei (echivalent a circa un miliard de euro). La aceste sume se adauga si cele atrase de Ministerul Finantelor, astfel ca in piata monetara nu mai sunt lei.
Potrivit unor estimari, pozitiile speculative deschise pe piata locala se ridica la 1-2 miliarde de euro.
Strainii au imprumutat lei, pe care i-au vandut contra euro, mizand pe o crestere a cursului. Astfel, cand ar fi vandut valuta la un moment ulterior, ar fi obtinut un castig care sa le permita sa ramburseze imprumutul si dobanda si sa ramana cu profit. Analistii straini s-au grabit din nou sa anunte o depreciere puternica a leului, ca si in ianuarie, pe fondul ingreunarii accesului la finantari straine.
Un raport publicat de analistii Barclays la inceputul lunii indica o apreciere iminenta a euro spre 4,2 lei, pe fondul unei deteriorari a pozitiei Romaniei, care se bazeaza pe finantari externe pentru a-si acoperi deficitul de cont curent ridicat. BNR a intervenit insa pe piata cand cursul s-a apropiat de pragul psihologic de 4 lei pentru un euro.
Banca centrala a reusit printr-o serie de interventii sa opreasca cresterea cursului peste 4 lei/euro, limitand astfel posibilitatile de castig ale speculatorilor. Totodata, fara lichiditati pe piata, strainii pur si simplu nu au mai gasit lei de imprumutat pentru a putea sa continue jocul speculativ.
De altfel, lipsa posibilitatilor de a specula impotriva leului s-a vazut saptamana trecuta, cand cursul a scazut usor la Bucuresti, in timp ce forintul maghiar inregistra pierderi puternice. In disperare, strainii au inceput chiar sa vanda valuta pentru a-si inchide pozitiile, in conditiile in care nu mai gaseau finantare in lei. Vineri dupa-amiaza, euro a coborat la Bucuresti la 3,64 lei la sfarsitul sedintei de tranzactionare, in scadere cu peste 3% fata de nivelul de la deschiderea pietei, cand era cotat la 3,77 lei.
Banca centrala a continuat in aceasta perioada sa deruleze licitatii pentru atragerea de depozite pe o saptamana si nu a intervenit pentru a injecta lichiditati in piata.
Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank, considera ca am putea sa vedem chiar dobanzi de 50%-100% pe an pe piata interbancara pentru o perioada limitata, de doua-trei saptamani.
La sfarsitul lunii septembrie BNR avea rezerve valutare de 26 de miliarde de euro, la care se adaugau rezervele de aur, in valoare de 2 miliarde de euro.
Majoritatea analistilor locali au considerat necesara interventia BNR pentru a opri cresterea cursului in momentul in care pragul de 4 lei/euro era amenintat, argumentand ca depasirea acestui nivel ar fi periculoasa. Jumatate din creditul contractat de populatie este in valuta, iar deprecierea cursului alimenteaza si presiunile inflationiste.
Nicolaie Alexandru-Chidesciuc noteaza totusi ca BNR nu ar trebui sa permita o apreciere prea puternica a leului, deoarece ar putea sa incurajeze deschiderea unor noi pozitii speculative.
Acum misiunea BNR-ului este de a mentine euro la o valoare de 3,8-3,9 lei pentru a nu destabilaza piata si in acelasi timp sa nu mai dea unda libera speculantilor in valuta. Preconizez ca la aceasta suma se va mentine euro in urmatoarele 2 saptamani, intarind bancile romanesti, ca apoi sa sara pragul de 4,0 lei. Tot-odata interventiile BNR-ului demonstreaza iminenta prezenta a crizei financiare si la noi in tara in ciuda declaratiilor lui Isarescu, care nu fac decat sa linisteasca piata.
miercuri, 15 octombrie 2008
Criza Financiara: Scad preturile la apartamente
Preturile apartamentelor din Capitala au scazut cu circa 12% fata de inceputul anului, in anumite zone precum Iancului, Mihai Bravu sau Oltenitei scaderile ajungand si la 20%. Astfel, pretul mediu pe metru patrat la apartamentele de trei camere construite intre 1980 si 1990 a ajuns in luna octombrie la 1.780 de euro, cu 5% mai putin fata de luna august si cu 12% mai mic fata de inceputul anului. Preturile cerute de vanzatori pot fi si cu circa 20% mai mari decat nivelul la care se incheie tranzactiile, dar tendinta este cea relevanta. In ultima jumatate de an preturile au scazut in medie cu 2-3% pe luna, dupa ce in lunile de la inceputul anului au fost inregistrate stagnari sau cresteri usoare. Astfel, daca la inceputul anului pretul cerut de vanzator pentru un apartament de trei camere de 70 de metri patrati era in medie 145.000 de euro, in luna octombrie a acestui an a ajuns la 125.000 de euro.
Preturile apartamentelor noi au inregistrat in luna septembrie o scadere usoara de 1%, conform ultimei analize a companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Indicele BREI-Nou, care arata evolutia preturilor la apartamentele noi din Bucuresti, a inregistrat o scadere insesizabila de 1%, coborand pana la 1.900/mp.
Spre deosebire de BREI-N, indicele BREI-Vechi, care arata evolutia preturilor la apartementele vechi din Bucuresti a scazut in luna septembrie cu 5% fata de luna anterioara, la 1.665 euro/luna, existand si zone unde scaderea s-a situat la 13% (sectorul 1).
Prin urmare ramane sa asteptam reducerea preturilor la imobiliare, tendinta care va mai continua 1-2 ani de acum incolo pana cand se va stabiliza piata. Preconizez ca preturilor vor scadea cu adevarat abia la sfarsitul anului acesta. Asa ca va recomand tuturor care vreti un apartament sa mai asteptati scaderea preturilor, iar cei ce vreti sa vindeti un imobil este perioada ideala intru-cat preturile vor scadea cu siguranta de acum incolo. Imobiliarele s-au dovedit a fi o buna investitie in Romania, insa treptat vor pica de pe primul loc la categoria active.
Biliard: 8-ball istoric si regulament
În Statele Unite ale Americii, cel mai jucat joc este 8-ball. Acest tip de joc este deseori jucat pe mese ce functionează cu fise, care au o lungime de 2,13 metrii. În Marea Britanie se joacă de obicei in cafenele dar şi la nivel de competiţie in ligi profesioniste. De asemenea se joacă în cadrul unui campionat mondial organizat de Asociaţia Internaţională de Biliard.
Regulament 8-ball
BILA 8
1. ObiectuI jocului
Bila 8 este un joc de biliard in care fiecare lovitura trebuie anuntata si care se joaca cu o bila alba si 15 bile-tinta numerotate de la 1 la 15. Un jucator trebuie sa introduca in cosuri bilele numerotate de la 1 la 7 (culori pline), in timp ce adversarul sau va trebui sa joace bilele de la 9 la 15 (cele dungate). Pentru a castiga jocul, un jucator trebuie sa introduca in mod regulamentar in cosuri setul sau de 7 bile si, in final, bila neagra.
2. Lovitura anuntata
In acest tip de joc de biliard, loviturile al caror scop este evident nu trebuie anuntate. Este dreptul adversarului sa intrebe care va fi bila-tinta si cosul in care urmeaza a fi introdusa, in cazul in care acest lucru nu-i este clar. Loviturile cu manta sau combinatiile nu sunt considerate evidente si trebuie anuntate, atat bila-tinta cat si cosul tintit. Cand se anunta o lovitura, nu este niciodata necesar sa se indice detalii cum ar fi numarul de ricoseuri din mante, carambolurile etc. Bilele introduse in cosuri ca urmare a unei greseli raman in cosuri, indiferent carui jucator apartin. Spargerea de debut a bilelor nu este o lovitura anuntata. Jucatorul care executa lovitura de spargere are dreptul sa ramana la masa de joc daca a introdus in mod corect o bila-tinta.
3. Gruparea bilelor
Bilele sunt grupate intr-un triunghi avand bila 8 in centrul triunghiului si bila din varful triunghiului pe punctul de fund. Bilele din colturile triunghiului trebuie sa fie din gupuri diferite (intr-un colt o bila plina, iar in celalalt o bila dungata).
4. Spargerea alternativa
Castigatorul tragerii la sorti (sau al lag-ului) are dreptul de a sparge primul. In timpul competitiilor individuale, dreptul de a sparge primul altemeaza la fiecare joc nou.
5. Faulturi la lovituri sarite si ocolite
Daca un meci nu este condus de un arbitru, atunci jucatorii trebuie sa fie constienti ca, daca in incercarea de a executa o lovitura sarita sau ocolita bila alba va atinge in traiectoria sa alta bila decat bila-tinta (chiar si in cazul cand aceasta atingere s-a produs cu tacul, mana, prelungitorul etc. lovitura respecfiva va fi considerata fault.
6. Lovitura de spargere regulamentara
Pentru a executa o spargere regulamentara, cel ce sparge, (cu bila alba in mana in spatele liniei de bataie) va trebui:
- fie sa introduca o bila in cos;
- fie sa trimita in manta eel putin patru bile numerotate. Daca nu reuseste sa indeplineasca eel putin una din aceste conditii, lovitura se considera fault, iar jucatorul care vine la masa are dreptui de a opta intre:
- a accepta pozitia de pe masa si a juca;
- a solicita regruparea bilelor pentru a executa el insusi lovitura de spargere, sau de a oferi adversarului aceasta posibilitate.
7. Scratch la o spargere regulamentara
Daca un jucator comite scratch (adica introduce bila alba intr-un cos):
- toate bilele intrate in cosuri raman acolo (exceptie: bila 8, vezi regula 9.);
- lovitura este considerate fault;
- masa este deschisa (adica spargerea se considera corect efectuata, iar alegerea bilelor nu s-a facut inca).
Atentie! Jucatorul care urmeaza la masa are bila alba in mana, in spatele liniei de bataie, si nu are dreptul sa loveasca o bila-tinta care se afla in spatele acestei linii, cu exceptia situatiei in care trimite mai intai bila alba in afara zonei de bataie, facand-o sa revina in interiorul acesteia dupa impactul cu o manta sau cu o alta bila.
8. Bile colorate sarite de pe masa la spargere
Daca un jucator care executa spargerea de debut face ca una sau mai multe bile colorate sa sara de pe masa, se considera fault si adversarul are dreptul de a opta intre:
- a accepta situatia de pe masa si a juca;
- de a beneficia de fault cu bila alba in mana, in spatele liniei de, bataie.
9. Bila 8 intra in cos din spargere
Daca bila 8 intra in cos, direct din spargere, jucatorul aflat la masa poate cere fie regruparea bilelor, fie reasezarea bilei 8 pe spotul de fund si continuarea jocului. Daca jucatorul aflat la masa comite scratch la spargere si, totodata, introduce in cos si bila 8, adversarul are dreptul de a cere fie regruparea bilelor pe masa, fie reasezarea bilei 8 pe spotul de fund si continuarea jocului cu bila alba in mana in spatele liniei de bataie.
10. Masa deschisa
Masa este ,,deschisa" atunci cand alegerea grupurilor de bile (culori pline sau dungate) nu s-a facut inca. Cand masa este deschisa, este regulamentar sa lovesti o bila plina mai intai pentru a introduce una dungata sau invers.
Nota: masa este intotdeauna deschisa dupa spargerea de debut.
Atunci cand masa este deschisa, este regulamentar sa se poata lovi mai intai orice bila plina, dungata sau bila 8. Daca masa este deschisa si bila 8 este cea aleasa drept tinta si lovita cu bila alba, atunci:
- jucatorul pierde randul;
- masa ramane deschisa;
-bilele introduse neregulamentar in cosuri raman in cosuri si jucatorul care vine la masa trebuie sa joace din pozitia existenta pe masa.
11. Alegerea grupurilor de bile
Alegerea bilelor de culoare plina sau dungate nu se face in urma loviturii de spargere, chiar daca bilele introduse fac parte din una sau din ambele grupe. Masa este deschisa intotdeauna dupa lovitura de spargere. Adjudecarea grupei se face doar dupa ce un jucator a introdus in cos, in mod regulamentar, o bila anuntata, dupa momentul in care s-a creat situatia de masa deschisa.
12. Lovitura regulamentara
La toate loviturile (cu exceptia celei de spargere sau cand masa este deschisa), tragatorul trebuie sa loveasca mai intai una din bilele grupei sale si:
- sa o introduca in cos;
- daca nici o bila nu este introdusa dupa impactul cu bila alba, oricare bila de pe masa trebuie sa atinga o manta. Daca nici una din aceste conditii nu este indeplinita, lovitura este considerata fault.
13. Lovitura de siguranta
Exista o posibilitate prin care jucatorul, indiferent din ce motive de tactica, poate ceda randul adversarului dupa ce introduce in mod corect o bila. Aceasta posibilitate se numeste lovitura de siguranta si este considerata regulamentara. Daca jucatorul care este la masa vrea sa joace la siguranta, introducand in cos o bila clara, va trebui sa anunte siguranta inaintea executarii loviturii. Daca anuntul nu este facut si una din bilele grupului sau este introdusa in cos, va trebui sa joace in continuare. Orice bila introdusa in cos in urma unei lovituri de siguranta ramane in cos.
14. Punctajul
Un jucator are dreptul de a juca pana in momentul in care rateaza introducerea in cos a uneia dintre bilele apartinand grupului sau de bile. Dupa ce un jucator a reusit sa introduca regulamentar toate bilele sale, va juca pentru a introduce in cos si bila 8.
15. Penalizarea pentru fault
Un jucator are dreptul de a juca pana in momentul in care rateaza introducerea in cos a uneia dintre bilele apartinand grupului sau de bile. Dupa ce un jucator a reusit sa introduca regulamentar toate bilele sale, va juca pentru a introduce in cos si bila 8.
16. lovituri combinate
Loviturile in combinatie sunt permise; bila 8 nu poate fi folosita prima in combinatie, cu exceptia situatiei cand masa este deschisa.
17. Bilele introduse neregulamentar in cosuri
Se considera ca o bila a fost introdusa neregulamentar in cos atunci cand:
- se comite fault in cadrul aceleiasi lovituri;
- bila nu intra in cosul in care a fost anuntata;
- nu se anunta siguranta inaintea executarii loviturii.
Bilele introduse neregulamentar raman in cosuri.
18. Bilele colorate sarite de pe masa
Daca o bila colorata sare de pe masa, se considera fault, iar jucatorul isi pierde randul. Daca acest lucru se intampla cu bila 8, se pierde jocul. Bilele sarite vor fi repozitionate in ordine numerica, conform regulamentului general in acest sens.
19. Jucarea bilei 8
Atunci cand se joaca bila 8, un scratch sau un fault nu inseamna pierderea meciului daca bila 8 nu este introdusa in cos sau nu sare de pe masa. Jucatorul care vine la masa are bila alba in mana.
20. Pierdere jocului
Un jucator pierde jocul daca comite una din urmatoarele greseli:
- comite un fault atunci cand introduce bila 8 (exceptie: vezi bila 8 introdusa la spargerea de debut);
- introduce bila 8 din aceeasi lovitura cu care a jucat ultima bila din grupa lui;
- face ca bila 8 sa sara de pe masa (valabil pentru orice moment al iocului);
- introduce bila 8 in alt cos decat cel desemnat;
- introduce bila 8 cand nu era randul ei.
Nota: toate infractiunile trebuie anuntate inainte de a se executa o alta lovitura. Altminteri, se va considera ca nu s-a comis nici o infractiune.
21. Meci nul
Daca dupa trei veniri la masa consecutive ale fiecarui jucator (6 tururi in total), nici un jucator nu mai incearca sa castige jocul (decizia arbitrului) deoarece jucand in continuare ar putea, dupa toate probabilitatile, sa piarda jocul, bilele vor fi regrupate urmand sa se refaca jocul, cu acelasi jucator la spargere, ca si in jocul anterior.
Nota: trei greseli consecutive ale aceluiasi jucator nu conduc la pierderea jocului.
Biliard
marți, 14 octombrie 2008
Bloguri:16 conditii ca un articol de blog sa aibe success
Atentie!!! Nu este obligatoriu ca articolul sa sadisfaca toate conditiile deoarece exista subiecte, stiri, anuturi sau pareri care nu pot ingloba toate cele 16 conditii simultan.
1. Vine cu o noutate
2. Schimba viata cititorului
3. Ajuta la rezolvarea unei probleme specifice
4. Spune exact ce vrea cititorul sa auda (nevoi)
5. Face sa vibreze o coarda sensibila a cititorului
6. Ofera raspunsuri la intrebarile cititorului
7. Il face pe cititor fericit (personal sau profesional)
8. Adauga valoare unei informatii deja cunoscute
9. Informatiile sunt usor de aplicat
10. Prezinta cel putin un beneficiu major
11. Stabileste o relatie personala cu cititorul
12. Vorbeste pe limba cititorului
13. Are un titlu puternic
14. Informatia trebuie sa fie specifica
15. Articolul trebuie sa aibe un public tinta
16. Articolul nu trebuie sa fie prea lung
Criza financiara: Americanii nu mai iau micul-dejun in oras
Compania General Mills, care produce, printre altele, marci alimentare foarte cunoscute de cereale si iaurt, estimeaza ca vanzarile totale de cereale de pe piata din SUA au crescut in medie cu 5% in perioada iunie-august, comparativ cu anul trecut. Producatorul american a inregistrat o majorare cu 10% a vanzarilor la cereale, in timp ce vanzarile la iaurturi au fost cu 19% mai ridicate in SUA.
Ken Powell, directorul general al General Mills, a declarat ca marcile companiei, printre care se numara si un brand cunoscut de supa instant si produse de patiserie, au beneficiat in general de pe urma tendintei americanilor de a nu mai lua cina la restaurant, adaugand ca vanzarile crescute la cereale si la iaurt confirma ipoteza ca acelasi lucru se intampla si in ceea ce priveste micul dejun.
Pana nu demult, tot mai multi americani isi luau masa de dimineata in drum spre birou, fapt care a stimulat extinderea la scara larga a ofertelor pentru mic dejun, din partea unor lanturi alimentare cunoscute, precum McDonalds si Starbucks.
La inceputul anului, Jamba Juice, un lant de localuri care se ocupa in principal cu vanzarea de dulciuri si alte produse realizate din fructe proaspete, a inceput sa includa in oferta si alimente pentru micul dejun. Potrivit companiei, industria produselor de patiserie inregistra "cea mai rapida crestere de la o zi la alta" in sectorul ofertelor de servire rapida ale restaurantelor.
Insa David Palmer, analist specializat in produsele destinate cosumatorilor obisnuiti, angajat la UBS Equity Research, a observat intr-o nota adresata clientilor sai ca "frecventa utilizarii serviciilor de servire rapida pentru micul dejun din restaurantele din Statele Unite a scazut in iunie, pentru prima data din 2004 incoace".
Acest trend ar putea aduce beneficii nu doar celor de la General Mills, ci si principalului rival al companiei, Kelogg's, a mai adaugat Palmer. Ken Powell a declarat ca vanzarile de iaurt ale General Mills au avut de castigat si de pe urma unei dorinte de a economisi bani din pregatirea unui pachet de acasa, in detrimentul luarii micului dejun in oras.
Oficiali din partea Kroger, cel mai important lant traditional de supermarketuri de pe piata americana, au declarat si ei ca tendinta americanilor de a manca acasa a facut ca vanzarile companiei sa inregistreze o crestere serioasa.
Ca in orice economie cineva are de castigat in timp ce altii isi inchid pravalia. Asta se numeste economia de piata si cine nu rezista isi inchide restaurantul si se reprofileaza, daca nu se intoarce la sapa. Americanii la cat sunt de inventivi si zgarciti ar fi in stare sa adauge, pe langa gratarul de sambata si cate un mic-dejun o data pe saptamana. Si asa se bucura de compania prietenilor sau rudelor, dimineata, la o omleta si o cana de cafea si toate astea ca sa mai economiseasca niste bani, ca doar din cauza lor si creditelor lor a ajuns America in criza financiara.
luni, 13 octombrie 2008
Criza financiara globala
In sistemul bancar statele Uniunii Europene aproba pe banda rulanta pachete in valoare 950 miliarde de euro sub forma de scheme de salvare. Mare parte din acesti bani se vor folosi pentru a garanta imprumuturile intre banci, plan care a fost aprobat in acest week-end de 15 state ce folosesc moneda euro.
Pe plan mondial, bancile centrale au spus ca vor sprijini institutiile financiare prin imprumuturi in dolari pe perioade reduse pentru a ajuta la iesirea din criza financiara. Aceasta mutare ar putea ajuta stabilizarea sistemului de credite. Insa in acest moment bancile sunt rezervate in a imprumuta institutiile financiare din cauza scepticismului privind returnarea banilor.
Imprumuturile intre banci in mod traditional ajuta la echilibrarea sistemului bancar, eliberand lichiditati pentru imprumutarea domeniului privat ceea ce ar putea sa fie solutia la problema de fata, insa fara lichiditati bancile bat pasul pe loc.
Nu este permis colapsul institutiilor financiare si nici nu as vrea sa ma gandesc la consecintele acestui aspect pe plan mondial cat si in tara.
Salvarea financiara conceputa de statele europene ar trebuie sa ajute atat sistemul financiar cat si cetatenii acestora.
O alta salvare ar fi daca pestii mari, adica cei 10% care detin 90% din capitalul tarii si-ar pune la bataie lichiditatiile, insa acest lucru nu se va intampla prea curand intru-cat acesta este momentul pe care orice investitor inteligent si-l doreste. Acesta este valul pe care trebuie sa-l prinda, iar acestia vor face tot posibilul sa-l prinda. Acestia sunt genul de oameni care castiga in timp ce restul lumii pierde. Pana la urma nu esti o economie perfecta si prin urmare nu are nimeni de castigat daca nu exista urcusuri si coborasuri.
sâmbătă, 11 octombrie 2008
Venitul scade, cheltuielile cresc!
Prima mea idee de afacere a fost conceputa in liceu, la o ora de economie, mai exact la un test unde mi se preciza ca aveam un capital de "n lei" si intrebarea era: care este metoda prin care acest capital sa fie investit in asa fel incat sa aduca cele mai mari profituri si alegeti din metode, bursa, depozit in banca sau o proprie afacere? Ca sa fiu sincer nu stiam sa calculez dobanda bancara, iar bursa in perioada in care se petrecea intamplarea, nu oferea prea multe ocazii financiare. Si astfel am inceput un plan de afaceri bazat pe vanzarea si cumpararea de yachturi. Piata era abia la inceput, yachturile incepusera sa devina la moda in tara, erau putini investitori, cererea devenea din ce in ce mai mare, iar furnizorii nu faceau fata. Binenteles ca am luat un 10, insa nu nota m-a uimit ci faptul ca s-a dovedit a fi o afacere de milioane, la nici 1 an de atunci. Acum, cand imi amintesc, pe de-o parte, ma simt entuziasmat, ca un plan de afaceri elaborat de mine a functionat, iar pe de alta parte, sunt frustrat pentru ca nu am avut curajul sa-mi pun planul in aplicare, chiar daca facea parte dintr-un test de economie. Insa, imi dau seama ca acela a fost momentul de incurajare si ma simt in forma sa incep o viata de... si aproape ca iubesc acest cuvant, Busnissman.
Prin urmare cand venitul scade si cheltuielile cresc este cazul sa alegi: ori cauti sa maresti venitul si sa pastrezi cheltuielile la acelasi nivel ori scazi cheltuielile si pastrezi venitul. Cea de-a doua varianta micsoreaza asa-zisul nivel de trai si impune o stagnare a evolutiei propriei persoane. Asa ca daca ma intrebati pe mine, varianta ideala ar fi prima, insa daca va grabiti sa va pensionati cat mai tanar, (acest lucru insemnand ca detineti mai multi bani decat puteti sa cheltuiti pana la sfarsitul vietii, avand un nivel de trai ridicat spre exotic) atunci solutia ideala ar fi sa scadeti cheltuielile pana la un nivel acceptabil si sa mariti in permanenta venitul. Si sfatul meu este sa nu tineti bani lichizi la ciorap si nici sa-i investiti in pasive, ci mereu cautati sa pompati bani in active. Lasati banii sa munceasca pentru voi, nu invers. Pentru ca sistemul este, in asa fel, facut ca angajatul sa nu poata vreodata sa treaca de pragul decentei, adica o vacanta exotica in Fiji sa ramana doar un vis, sau o plimbare cu un yacht sau sa detina un Ferrari si bineinteles multe altele. Situatia unui angajat nu poate sa evolueze decat prin mariri de salariu sau promovari intr-un rang superior intr-o firma. Insa oricate mariri de salarii vei avea sau oricat de sus vei avansa in cariera, tot un angajat vei ramane, bun platitor de taxe si avand un trai mediocru. Ori pe mine mereu m-a speriat mediocritatea si de aceea, am crezut mereu ca pot sa obtin ceea doresc de la viata si pot sa-mi indeplinesc orice vis numai daca vreau si imi propun acest lucru.
Impulsionarea aceasta pe care am avut-o, a pornit de la un autor de carti financiare si strict legate de modul de gandire al unui om de afaceri. Vi-l recomand cu toata dragostea, pe Robert T. Kiyosaki. Nu zic ca nu exista si alti autori, poate chiar mai buni decat el, insa el a fost cel care a trezit in mine, pofta de viata si de afaceri si mi-a modelat mentalitatea despre lumea capitalista in care traim.